אנשים פונים לטיפול פסיכולוגי מסיבות שונות ומגוונות:
לעיתים יש קושי המלווה את האדם זמן רב ולא ניתן ''לשים את האצבע'' על הנקודה המדוייקת בה החל (למשל: קושי ביחסים בינאישיים, דימוי עצמי נמוך, לבטים לגבי הזהות המינית, חרדה, דיכאון).
לעיתים מדובר באירוע ספציפי כמו פרידה, אובדן, מצב רפואי אקוטי (מחלה, תאונה) או אירוע טראומטי, אשר עוררו את המצוקה.
כך או כך, הפנייה לטיפול מעידה על רצון בשינוי.
מניסיוני, הטיפול הפסיכולוגי מאפשר להשתחרר מדפוסי חשיבה והתנהגות שאינם בריאים או כאלה שהתאימו בעבר אבל אינם מתאימים כעת. הטיפול עוזר לאדם להכיר את עצמו טוב יותר, להבין את צרכיו ומניעיו, ולחזק את כוחותיו ויכולותיו, ובכך משפר את איכות החיים ומביא להקלה במצוקה.
ילדים ומתבגרים רבים מתמודדים עם קשיים כגון: קשיים חברתיים, חרדות ופחדים, דימוי עצמי נמוך, התפרצויות זעם, הפרעות קשב וריכוז או הפרעות בתקשורת. לעיתים הקשיים יופיעו כחלק ממהלך ההתפתחות ולעיתים יופיעו בעקבות משבר.
בגיל ההתבגרות, בו חלים שינויים רבים ומהירים כמעט בכל תחומי החיים, המתבגר או המתבגרת עלולים לחוות סבל או מצוקה מעצם השינויים והמשימות ההתפתחותיות המסובכות. אירועי חיים שונים המתווספים לכך (מעברים, מחלות, אירועים טראומטיים) עלולים להעצים את הקושי וליצור משבר.
טיפול פסיכולוגי יכול לעזור במצבים אלו.
הטיפול בילדים מתבצע באופן שונה מהטיפול במבוגרים: בילדים צעירים, אשר לרוב מתקשים לשבת ולדבר על קשייהם, אני משתמשת במשחקים ויצירה על מנת לאפשר להם לבטא את הקשיים באופן עקיף ולעבד אותם. ילדים גדולים יותר ומתבגרים מסוגלים לרוב לדבר ישירות על הקושי, לכן לרוב אשתמש בשיחה בטיפול, אולם לעיתים גם הם יעדיפו משחק או יצירה כדרך נוחה יותר להגיע לעולמם הפנימי.
חשוב לציין, כי במקביל לפגישות עם הילד/ה או המתבגר/ת מתקיימת תמיד הדרכת הורים, המהווה מרכיב חשוב מאוד והכרחי להצלחת הטיפול.
הדרכת הורים מתקיימת במקביל לטיפול בילד, והיא חיונית לשם הצלחת הטיפול. בהדרכה אני מתמקדת בשני תחומים: הראשון הוא מתן מיומנויות וכלים פרקטיים להתמודדות עם הילד, למשל: כיצד להתנהל מולו במצבים מסוימים, כיצד להציב גבולות וכו'. התחום השני הוא הקניית ידע על הקושי הספציפי עימו הילד מתמודד והעמקת ההבנה של ההורים לגבי האופן בו הילד חווה את הדברים מנקודת מבטו. כאשר ההורים מבינים טוב יותר את הילד ואת התנהגותו הם מסוגלים להגיב אליו באופן אמפתי ונכון יותר.
לעיתים מתקיימת הדרכת הורים ללא טיפול בילד, למשל כאשר הילד מסרב להגיע לטיפול או כאשר הוא צעיר מדי. במצבים כאלו הדרכת ההורים היא למעשה הטיפול המרכזי, וההורים מהווים את ''הכלי הטיפולי'': הם מביאים להדרכה את הקושי שלהם מול הילד, רוכשים כלים ומיומנויות להתמודדות, ומיישמים ''בשטח'' תוך התכווננות מתמדת לשינויים שחלים.